Trend! Met een camper op wintersport
Met de camper op wintersport hoeft zeker geen afzien te zijn! Tegenwoordig zijn campers uitstekend geïsoleerd en de camping en camperplaatsen op wintersportbestemmingen voorzien van allerlei luxe faciliteiten. Denk hierbij aan een droogruimte voor je ski’s, een wellness en een sfeervol restaurant voor het ontbijt of diner. Zo ga je lekker met jouw eigen ‘huisje’ op de wintersport.
Rijden in de sneeuw
Net als met de auto is het ook even wennen om met de camper in de sneeuw te rijden.
Onderschat dit niet, want een camper weegt fors meer. Allereerst is het prettig dat je ook met een sim only abonnement je internetbundel overal in Europa kunt gebruiken voor de navigatie, zodat je geen stress hebt over het vinden van de juiste weg. Daarnaast zijn winterbanden of all-seasonbanden min of meer noodzakelijk en bovendien vaak verplicht. Deze herken je aan het sneeuwvloksymbool.
Oefen thuis alvast met het aanleggen van sneeuwkettingen en rijd langzaam, in een lage versnelling met voldoende afstand tot je voorganger als er sneeuw op de weg ligt. Je raakt namelijk sneller in een slip als je plotseling veel gas geeft of te hard remt.
Rijden in de bergen
De hellingproef kun je voor vertrek ook al eens oefenen als je hier tegenop ziet.
In de bergen zal je regelmatig op een steile helling stilstaan om vervolgens weer op te moeten trekken. Ook is het handig om te weten dat het stijgende verkeer meestal voorrang heeft op dalend verkeer. Neem de scherpe haarspeldbochten in zijn twee en rij niet harder dan 30 kilometer per uur. Je kunt namelijk niet zien welk verkeer eraan komt. Bij het dalen is het belangrijk om regelmatig te remmen op de motor omdat je niet wilt dat de remblokken oververhit raken.
Ventileren van de camper
Waarschijnlijk heb je de neiging om de ramen en deuren in de winter zoveel mogelijk gesloten te houden, zodat de kou buiten blijft. Maar wanneer je met meerdere mensen in de camper verblijft, kookt of de kachel aanzet, kan er veel vocht ontstaan in de camper. Ventileren is noodzakelijk, omdat dit vocht op koudere plekken condenseert en uiteindelijk door kan dringen in de camperwanden. Zet de ramen dus op een kiertje en laat de deurtjes van koude kastjes open staan bij stilstand.
Voorkom vorstschade
Ten slotte is het handig om te weten dat apparatuur van de camper kan bevriezen.
Alles waar water in zit, loopt het risico op vorstschade. Zeker de apparaten buiten het verwarmde woongedeelte, zoals de wateraftapkranen en de afvalwatertank. Veel wintercampings hebben een waterafvoer, zodat je de tankafvoerkraan open kunt laten staan. Ook kun je ervoor kiezen om water mee te nemen in losse jerrycans.
Het wordt steeds populairder om met de camper op wintersport te gaan. Geef jij het deze winter ook een kans?