Winterbanden en zomer gaan niet goed samen. Hoe logisch dit misschien klinkt, sommige mensen vergeten dit nog wel eens. In dit artikel herinneren we je aan alle redenen waarom je beter je winterbanden tot de winter kunt bewaren!
5 Redenen waarom op winterbanden rijden geen goed idee is in de zomer?
Verschil tussen zomer- en winterbanden
Zomer- en winterbanden zijn geen marketingtruc, er zit namelijk wel degelijk verschil tussen de twee soorten banden. Zo is de samenstelling van het rubber (ook wel compound) en het profiel heel anders. Een winterband is veel zachter gemaakt en voorzien van een extra diep profiel, zodat je met deze band meer meer grip op het wegdek hebt tijdens winterse omstandigheden. Dit soort banden presteren het best bij temperaturen onder de 7 °C. Ga je de weg op met deze banden bij temperaturen hoger dan 7 graden, dan is dit niet alleen slecht voor de banden, maar ook voor je veiligheid. Hieronder alle redenen waarom je banden op tijd wisselen een goed idee is.
Je volgende wintersport boek je bij:
-
Minder weglegging
Qua wegligging zit er een groot verschil tussen de twee soort banden. Winterbanden zijn zo gemaakt dat je met sneeuw, ijs en andere winterse omstandigheden de juiste wegligging hebt. Als de weg in de zomer schoon is, heb je deze goede wegligging dus niet. Dit zorgt ervoor dat je in de zomer minder grip hebt, waardoor je eigenlijk altijd je volgafstand zou moeten vergroten.
-
Remweg is langer
Winterbanden presteren optimaal bij een temperatuur onder de 7 °C. Het profiel en de rubbersamenstelling zijn zo samengesteld dat de grip op de weg het beste is bij koude temperaturen. Bij gebruik van deze banden met warmer weer, heeft het een negatief effect op de remweg. Hoe hoger de temperatuur buiten, hoe langer de remweg. Als je dus in hartje zomer met jouw winterbanden de weg op gaat, moet je rekening houden met minimaal een remafstand van 20 meter langer dan normaal.
-
Slijten sneller
Bij hogere temperaturen slijten winterbanden sneller dan gewoonlijk. En laten winterbanden nu ook nog duurder zijn dan zomerbanden.. Financieel dus geen goed idee om te lang met winterbanden te rijden. Voorkom onnodige slijtage en het eerder moeten aanschaffen van nieuwe winterbanden.
-
Meer stress, minder rijcomfort
Alle punten bij elkaar zorgen ervoor dat je vooral gefocust bent op de banden, wanneer je op tijd moet remmen en misschien voel je zelfs wel dat jouw auto minder goed op de weg ligt. Dit resulteert in meer stress achter het stuur en vooral minder rijcomfort.
-
Zonde voor de portemonnee
Het wisselen van banden lijkt een dure optie, maar steeds nieuwe banden aanschaffen door onnodige slijtage is over de lange-termijn een veel grotere uitgave. Je hebt het langst plezier van je banden als je ze echt op tijd wisselt.
Wanneer dan je banden wisselen?
Zoals hierboven vermeld zijn winterbanden pas nodig bij temperaturen onder de 7 °C. Gemiddeld bereiken we deze temperaturen in Nederland tussen de maanden november en maart, in de Alpen vaak ook nog in april. Houd dus rekening met je vakantieplannen en baseer daarop je keus!
Vergeten je banden te wisselen of wil je dit alvast doen? Dat kan hier.
Je volgende wintersport boek je bij: