Duurzame en groene accommodatie voor de wintersport
De effecten van de opwarming van de aarde worden steeds duidelijker te zien. In de zomer vallen de mussen van het dak van de hitte en in de winter missen we die echte winterpret, waarbij de wereld bedekt wordt met een witte deken.
Ook wintersportgebieden ondervinden problemen ten gevolge van de klimaatveranderingen. Zo maken sommige gebruik van sneeuwmachines, omdat er niet langer genoeg sneeuw ligt op de piste. Als we een oplossing voor de lange termijn willen, zal het probleem bij de bron moeten worden aangepakt. Daarom kiezen steeds meer vakantiegangers voor duurzame alternatieven, zoals duurzame chalets en appartementen. Hoe vind je nu die duurzame accommodatie die je wintersportvakantie een stukje groener (en witter) maakt?
Keurmerken
Waar je overnacht, zal voor een groot deel de ‘groenheidsgraad’ van je vakantie bepalen. Gelukkig zijn er veel adressen in Europa die inspelen op de duurzame wensen van de vakantiegangers. Hoe vind je deze duurzame adresjes? Door op het keurmerk te letten. Denk hierbij aan:
- Green Key,
- Ecolabel Toerisme,
- Iso 14001,
- Green Globe.
Voordat een accommodatie bekroond wordt met een van deze keurmerken, moeten zij aan een aantal zaken voldoen. Zo kijken deze keurmerkorganisaties naar het waterverbruik en het energieverbruik. Is de energie afkomstig van een groene of een grijze bron? Het is ook een plus wanneer het adres makkelijk te bereiken is met het openbaar vervoer en er extra moeite wordt gedaan om afval te scheiden. Een accommodatie krijgt zo’n groen keurmerk dus niet zomaar, daar moeten ze bewust moeite voor doen.
Je kunt er dus van verzekerd zijn dat een adres met een van deze groene labels een stuk duurzamer is dan andere accommodaties.
Waar vind je deze groene accommodaties?
In principe zijn duurzame accommodaties door heel Europa te vinden. Ga je naar Frankrijk op wintersport? Daar kom je voornamelijk het Green Key-keurmerk tegen. In Duitsland en Zwitserland kun je beter zoeken naar het Green Globe-keurmerk.
Natuurlijk wil je niet iedere site moeten afspeuren op zoek naar dit groene keurmerk. Bovendien wordt niet op iedere site duidelijk vermeld of zij zo’n label hebben, waardoor de zoektocht nog lastiger wordt. Bezoek daarom de site van het keurmerk zelf en vind een lijst van groene accommodaties met het desbetreffende keurmerk per land. Verschillende keurmerken zullen verschillende doelstellingen hebben. Zo zijn sommige meer gericht op een lage CO2-uitstoot, terwijl andere sociaal ondernemen promoten.
Maak jouw accommodatie ook duurzaam. Maar hoe?
Als je van zo’n groene accommodatie hebt genoten tijdens je wintersportvakantie, voel je je natuurlijk weer herboren. Misschien heb je zelfs wat ideeën opgedaan om je eigen huishouden ook wat groener te maken, zoals afval scheiden en het verminderen van je watergebruik. Ook kan het onder de loep nemen van je energiecontract een stap in de goede richting zijn. Goedkope energie hoeft namelijk helemaal niet grijs te zijn. Je kunt met behulp van een energievergelijkingssite op zoek gaan naar een leverancier die groene stroom levert voor een zacht prijsje.