Tijd om te genieten van de wintersport! Een belangrijk onderdeel van een skivakantie, is de skipas. Dit is een toegangsbewijs dat je nodig hebt voor de pistes en de liften. Maar wat is een skipas eigenlijk? Wat kan je er allemaal mee doen? Waarom is een skipas zo duur? En waarom is een skipas nodig? Dat zijn allemaal vragen die bij veel mensen kunnen opkomen. Al deze vragen worden beantwoord in dit artikel en nog veel meer leuke weetjes over de skipas.
Regel bij deze aanbieders direct je wintersport inclusief skipas:
Wat is een skipas?
Een skipas kun je zien als een soort NS OV-Chipkaart. Het is een soort toegangsbewijs, waarmee je gebruik kan maken van de liften om boven aan de berg te komen. Net zoals dat je een treinkaartje nodig hebt, heb je hier een skipas nodig. Skipassen zijn vaak online verkrijgbaar, anders kun je deze ook altijd in het skigebied zelf aanschaffen. Wat ook voor kan komen, is dat je bij de boeking van je eventuele reis en accommodatie ook een pas erbij kunt boeken.
Wanneer gaat een skipas in?
Veel mensen verwarren zich hierin. Mensen denken namelijk dat de skipas ingaat op het moment dat je de skipas voor het eerst gebruikt. Dat is niet zo. De pas gaat al in op het moment dat je deze aanschaft. Hierin verwarren mensen zich vaak, waardoor ze de laatste dagen geen skipas meer hebben.
Ook een dikke tip is om goed te kijken naar de duur van de skipas. Je hebt namelijk verschillende soorten skipassen. Zo heb je een dag pas, een middagpas, een week pas of een maandpas. Mensen zijn je vaker voor geweest om in eerste instantie een dag pas te halen, in plaats van een week pas. Dat scheelt je een hoop geld.
De kosten van een skipas
De mensen die niet weten wat een skipas inhoudt, weten vaak wel dat een wintersportvakantie behoort tot een van de duurste vakanties waar mensen ook echt goed voor moeten sparen. Naast het hotel, de reis, de skikleding en skiverhuur, zijn er nog veel meer kostenposten waar je rekening mee moet houden. Een van deze kostenpost is een skipas. De prijzen zijn natuurlijk wel afhankelijk van het skigebied waar je naar toe gaat. De prijzen kunnen oplopen tot wel 25% van de gehele skivakantie.
Maar waarom zijn deze prijzen zo hoog, wat wordt er gedaan met dat geld? Er zijn een aantal redenen waarom deze pas zo duur is. Hieronder formuleren wij deze in een rijtje.
- Sneeuwkanonnen; op de pistes zie je vaak van die grote sneeuwkanonnen. Deze machines zijn erg prijzig in aanschaf. Het kan wel oplopen tot €35.000,- per machine. Deze machines zijn wel echt nodig om de sneeuw op peil te houden op de piste. Naast de aanschaf verbruikt deze machine ook nog eens 100 m3 water en 13.00 kWh/ha stroom per hectare van de pistes. Dat is veel geld.
- Investeringen; veel skigebieden met een laag tarief voor de skipassen zijn niet erg modern en er zijn vaak lange wachttijden bij de liften. De opbrengsten van de skipassen, worden ook gebruikt om het gebied te moderniseren. Denk hierbij aan nieuwere liften zodat de wachttijden bij een lift minder lang worden.
- Onderhoud van de pistes; na een dag skiën heerlijk tot rust komen in de après-ski of in je eigen accommodatie. Wat je ook doet, als jouw dag er op zit, begint de dag voor de medewerkers die de skipiste onderhouden. Een pistenbully kost al snel €400.000,-. Laat staan de manuren die je er aan kwijt bent om het gehele gebied te prepareren.
Do’s en Don’ts met de pas
Vaak is de pas in de vorm van een pas die je in je jas stopt. In bijna alle wintersportjassen zit er bij de armen een zakje waar je een skipas in kan doen. Zo hoef je alleen je arm langs de scanner te doen, en de poortjes gaan open. Mocht je dit niet hebben, stop dan altijd de skipas aan de linkerkant van je lichaam in een jaszak.
Een ander belangrijk punt wat je goed moet onthouden, dat je nooit je telefoon en de skipas in dezelfde zak moet doen. Misschien is het je wel eens gebeurt, dat als je een bankpas bij je telefoon houdt en dat je bankpas of hotelkamer kaartje er mee stopt. Hier gebeurt precies hetzelfde. Dus zorg er altijd voor dat je skipas en je telefoon niet dezelfde jaszak zitten.
Heb je overal een skipas nodig?
Een skipas is de toegangskaart tot het skigebied waar je je bevindt. Je kunt zonder liften namelijk moeilijk een afdaling nemen. Verder dient de skipas als een soort soorttoegangsbewijs voor de piste. Dus op de vraag ‘Heb je overal een skipas nodig?’ is het antwoord ja.
Dit betekent niet dat je overal dezelfde skipas hebt. Er zijn namelijk verschillende skipassen. Elk skigebied heeft zijn eigen skipas. Als het skigebied erg groot is, heb je kans dat er misschien wel 2 of 3 skipassen zijn voor het gehele skigebied. Mocht je echt van het toeren zijn, dan kan dit lastig worden. Je bent namelijk snel uitgekeken op een gebied als je hier de vakantie aan het skiën bent.
Hiervoor is een oplossing. Veel skigebieden bieden dit al aan. Mocht jouw gebied het niet doen, vraag ernaar. Er zijn altijd oplossingen. Je kan er namelijk ook voor kiezen om een uitbreiding van jouw skipas te krijgen. Dit houdt in dat je toegang hebt tot het skigebied waarin je je bevindt, maar ook tot een nabijgelegen skigebied. Hier kan je vaak of met de skibus naar toe, of op de ski’s. Op deze manier vergroot je je skigebied en kan je mooie tours skiën.
Mocht je in een hotel zitten waar je niet dicht bij de piste zit, en gebruik moet maken van een pendel/ski bus, dan is deze pas ook erg handig! Vaak zijn deze bussen gratis of zijn de kosten erg laag als je een skipas hebt. Hier kan de pas echt dienen als een OV-chipkaart. Op deze manier kan je door de pas op de piste komen.
De voordelen en de nadelen van een skipas
Zoals je hierboven ziet zijn er vele voordelen aan skipas. Hoewel het in sommige gebieden niet verplicht is, is het wel altijd aan te raden om een skipas aan te schaffen. Dit heeft een aantal redenen. Hieronder is nog een kort overzichtje van wat de voordelen nou zijn en wat de nadelen zijn aan het hebben/aanschaffen van een skipas.
Voordelen:
- Eenmaal aangeschaft en je kunt een week lang lekker skiën
- Een skipas is makkelijk in gebruik
- Het biedt je toegang tot vele kilometers aan piste
Nadelen:
- Een skipas aanschaffen is erg duur
Boek hier een wintersport MET skipas: