Bescherm jezelf en je passagiers en rij veilig naar de wintersport met een set goede winterbanden!
Veilig met de auto naar de wintersport
Bij een lange rit onder winterse omstandigheden is het van wezenlijk belang dat er winterbanden onder de auto zitten. Deze banden zijn gemaakt van een speciaal rubbermengsel waar onder meer silicium in zit. Hierdoor is de band bij temperaturen onder nul soepel en behoudt grip op de weg.
Ook is het profiel van de band fijner dan van een normale band. Het aantal groeven is groter en er zitten meer dunne groeven in. Hierdoor wordt de afvoer van water, sneeuw en modder bevordert
De winterband is te herkennen aan de letters M+S die op de zijkant staan en Mud(modder) en Snow (sneeuw) betekenen. Maar M+S + logo op de band zegt eigenlijk niets over de winterse eigenschappen van de band. Dit kenmerk staat tegenwoordig op alle winterbanden en All-Seasons banden maar je kunt het ook op zomerbanden tegenkomen. M+S is geen beschermde aanduiding dus zegt weinig over de prestaties van de band.
Voor echte winterbanden moet het sneeuwvlok symbool op de band staan. Dit mag alleen op een band worden aangebracht als er een remtest op sneeuw met de band is gedaan. De laatste norm is het Alpinesymbool, dat is een sneeuwvlok in een berg. In Duitsland wordt dit symbool verplicht vanaf 1-1-2019 (zie hierna).
Winterbanden zijn altijd aan te raden bij temperaturen onder -7 graden Celsius. Dit kenmerk zegt overigens niets over de kwaliteit van de winterband!
Tip! Ga goed voorbereid naar de wintersport met Wegenwacht Europa »
Mag je hard rijden met winterbanden?
Hoe hard je mag rijden met winterbanden is afhankelijk van het type. Op de band staat een kenmerk met een letter die correspondeert met de maximaal te rijden snelheid met de betreffende banden:
- 160 km/u = Q
- 190 km/u = T
- 210 km/u = H
- 240 km/u = V
Houdt er rekening mee dat met het toenemen van de temperatuur de prestaties van winterbanden afnemen en dat vertaalt zich in een langere remweg. Het beste advies voor goede winterbanden krijg je bij een erkende garage. Zij kunnen ook vaak voor opslag van de banden zorgen. Bijkomend voordeel als je winterbanden gebruikt : de “zomerbanden” gaan ook langer mee.
Winterbanden verplicht?
Volgens ons is het niet de vraag of winterbanden wettelijke verplicht zijn of niet.
Als je in winterse omstandigheden naar je vakantiebestemming gaat dan moet je gewoon een auto hebben die op winterbanden staat! Je hoeft je dan ook nooit af te vragen of het verplicht is of niet. Het gaat toch om de veiligheid van jezelf en je passagiers?
Winterbanden in Duitsland
In Duitsland bijvoorbeeld moeten de banden en de auto geschikt zijn voor winterse omstandigheden èn beschikken over een winterse uitrusting.
Dit houdt dus in dat er een ijskrabber in de auto moet zijn en er voldoende antivries in de ruitewisservloeistof en koelvloeistof aanwezig is. Rijden in Duitsland zonder goedkeurde winterbanden en sneeuwkettingen is dus vragen om problemen.
Let op! Vanaf 1-1-2018 wijzigen de regels voor winterbanden in Duitsland. Alleen winter- en All-Seasons banden voorzien van het symbool M+S plus het Alpine symbool (sneeuwvlok in een berg) zijn dan nog toegestaan (zie de foto). Er geldt wel een overgangsregeling. Die houdt in dat banden met het M+S symbool die voor 31-12-2017 zijn geproduceerd zijn toegestaan tot uiterlijk 30-9-2024. Let dus op de productiedatum van je winterbanden. Meer informatie over de materie lees je op de website van de ANWB
Houdt er rekening mee dat in het winterseizoen de Duitse politie regelmatig controleert!
Waar zijn winterbanden verplicht?
In Luxemburg geldt een wet en daar wordt ook vermeld dat bij winterse omstandigheden het gebruik van winterbanden verplicht is. Vooral wintersporters richting Frankrijk en Zwitserland zullen hiermee rekening moeten houden! Maar in Frankrijk zijn winterbanden vanaf 1 november 2021 ook verplicht.
In veel landen (zoals in Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Zweden en Zwitserland) kan het niet gebruiken van winterbanden een belangrijke rol spelen bij de aansprakelijkheid voor een aanrijding. In de meeste Scandinavische landen zijn winterbanden verplicht.
Over het algemeen kan gesteld worden dan rijden onder winterse omstandigheden zonder gebruik van winterbanden of sneeuwkettingen niet is aan te raden omdat in veel landen bij een ongeval altijd zal worden gekeken naar het wel of niet opvolgen van de voorschriften. Het is raadzaam om voor vertrek naar het betreffende land je hierover te informeren bij bijvoorbeeld de ANWB omdat elk jaar de voorschriften per land kunnen wijzigen.
Winterbanden zijn er dus gewoon voor je eigen veiligheid maar ook die van anderen. Je hebt met winterbanden een kortere remweg en de grip op de weg neemt aanmerkelijk toe. Ook heb je meer trekkracht, die vooral in bergachtig gebied goed van pas zal komen. Zorg altijd voor een goede spanning van de banden en de werking van winterbanden heeft alleen effect als deze op de 2 assen van de auto zijn gemonteerd (4 banden).
Ga je met All-Seasons banden naar de wintersport? Zorg dan dat je de sneeuwkettingen makkelijk bereikbaar hebt en dat je weet hoe je deze moet omleggen. Op een beetje helling zul je met All-Seasons banden in de sneeuw moeilijk of soms zelfs helemaal niet wegkomen. Sneeuwkettingen zijn dan dé oplossing!
Laatste tip:! Bij sneeuwkettingplicht is een winterband alleen niet voldoende! Je zult ook sneeuwkettingen moeten omleggen! Veel mensen denken dat met winterbanden onder de auto het gebruik van sneeuwkettingen niet meer noodzakelijk is. Dit is absoluut niet waar! Je zult ook altijd een set sneeuwkettingen bij je moeten hebben. Bij zware sneeuwval of op een helling kun je snel grip verliezen. Daarbij komt dat in wintersportgebieden in veel landen een sneeuwketting plicht geldt die lokaal met speciale verkeersborden wordt aangegeven.
Tenslotte willen wij je dit fraaie filmpje van de ANWB niet onthouden. Als je dit gezien hebt weet je precies waar het verschil in zit tussen rijden op gladde wegen met winterbanden of normale autobanden!
Lees ook onze andere tips over rijden in winterse omstandigheden:
Vergelijk zomer-, winter-, en All-Seasons banden
Tenslotte willen wij je deze fraaie filmpjes van de ANWB niet onthouden. Als je deze gezien hebt weet je precies waar het verschil in zit tussen rijden op gladde wegen met winterbanden of normale autobanden! Zorg dus ook dat je op de juiste banden èn goed voorbereid naar de wintersport gaat. Mocht onderweg onverhoopt een probleem krijgen? Dan is de zekerheid van de ANWB Wegenwacht Europa het overwegen waard!